|
Verse vijgen in citrussiroopVerse vijgen zijn verkrijgbaar bij Turkse winkels, goed gesorteerde groentewinkels en soms op de markt. Koop ze niet als ze keihard of droog zijn, of als ze geplet, opengespleten of beschimmeld zijn, of als ze zuur ruiken. |
Rijpe vijgen voelen zacht aan
wanneer u er heel zachtjes met uw duim op drukt. Het is het beste om
rijpe vijgen zo snel mogelijk te verwerken, hoewel u ze kort kunt
bewaren. Schik ze in dat geval eerst naast elkaar in een stevige rieten
mand en zet ze onafgedekt tot 3 ‡ 4 dagen in de koelkast. |
Dit nagerecht kunt u
van tevoren maken en een aantal dagen in een afgesloten bakje in de
koelkast bewaren. Het is lekker gewoon met de siroop, maar u kunt er
naar keuze ook een schepje roomijs, geklopte slagroom (nog liever
clotted cream), Griekse yoghurt, crËme fraŒche of
mascarpone bij serveren. |
voor 4 personen
![]()
|
Giet het sap en de suiker in een brede, ondiepe pan waar de vijgen naast elkaar in passen. Zet op een matig vuur en breng onder af en toe roeren aan de kook. Laat even sudderen tot de suiker is opgelost. Pel intussen de vijgen zorgvuldig en houd ze heel. Doe ze in het sudderende sap en neem de pan onmiddellijk van het vuur. Leg het deksel op de pan en laat de inhoud afkoelen. Zet de pan met vijgen en siroop in de koelkast en laat in 2 tot 3 uur door en door koud worden. Snijd elke vijg in 4 partjes en schik er 3 in elke dessertkom. Leg een klein takje munt in het midden van elke opengesneden vijg. Schep er wat siroop over en dien op.
|