|
SomenHet zijn niet louter japanse restaurants waar Japan vol mee staatDe Amerikaanse fastfood restaurants rukken op. Hamburgers, kippenboutjes, het gaat er allemaal grif in bij de japanse jeugd. Ook pasta lijkt zo'n moderniteit, maar dat is schijn. |
|
De
japanners zijn al duizend jaar gretige, luid slurpende consumenten van
pasta (noedels) van eigen bodem. De bekendste soorten zijn udon en
soba, gemaakt van respectievelijk tarwe- en boekweitmeel. Dan is er ook
nog somen: ragfijne spaghetti, een traktatie voor warme dagen. In het bergdorp Sagenta zoeken de inwoners van het hete Kyoto verkoeling op terrassen aan de rivier. De somen stroomt als flinterdunne boomstammen door een trog de keuken Uit en roetsjt door een bamboepijp het ijskoude water in. En als zoveel japanse gerechten vraagt ook somen om een eigen (soja)dipsaus. |
De
levensmiddelenafdeling van een japanse warenhuis kan met het grootste
gemak wedijveren met die van, bijvoorbeeld, Harrods. De enorme
souterrains zijn bevolkt met standwerkers die hun etenswaren aan de man
proberen te brengen door de voorbijgangers te overstelpen met hapjes. In die winkel van Sinkei is van alles te koop, ook een curiositeit als somensaus in blik. We kunnen het in onderstaand recept wel zonder dat product af. |
|
voor 2 personen
![]()
|
Kook de pasta in enkele minuten beetgaar. Afspoelen onder koud water en laten afkoelen in koud water met ijsblokjes. Breng in een pannetje de sojasaus met (le bouillon en de mirin aan de kook. Laat de saus afkoelen. Serveer de uitgelekte pasta in kommen. Schenk de dipsaus in twee schaaltjes. Ieder voegt aan zijn saus naar smaak gemberwortel en ui toe. Eet het gerecht met stokjes.
|